Składniki (przepis na około 6.000 porcji):
- kości wieprzowe 90 kg
- fasolka szparagowa zielona 30 kg
- kalafior 20 kg
- cebula 15 kg
- marchew 50 kg
- pietruszka 25 kg
- papryka żółta 15 kg
- śmietana 40 litrów
- natka pietruszki 3 kg
- sól 15 kg
- pieprz 10 kg
- woda 1500 litrów
Wrzucić do wielkiego gara, gotować na małym ognisku przez 12 godzin, co godzinę zamieszać. Prawda, że proste?
W razie wątpliwości, zawsze można o radę prosić Łukasza Konika, kucharza kuchni molekularnej, Gorzowianina który tą zupę w ramach Dni Gorzowa ugotował.
PS. Rekord świata to... 18tys. litrów zupy!
PS. Rekord świata to... 18tys. litrów zupy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz